Odchytová a kroužkovací akce


Letošní hnízdní sčítání na rybnících v Poodří skončilo

28.08.2016 13:11

V polovině měsíce srpna 2016 bylo ukončeno již 25. souvislé monitorování hnízdní avifauny na rybnících v CHKO Poodří a na rybnících u Oder, které započalo v roce 1992. Protože mnohé druhy vyvádějí svá mláďata ještě v srpnu, lze srpen považovat za hnízdí.

Analýza dat získaných ze sčítání rybníků v letech 1992-2010 prokázala poměrně velké změny v početnosti mnohých druhů. Po zvyšování počtů hnízdních párů v první polovině období došlo poměrně k výraznému poklesu po roce 2 000. Přibyly některé nově hnízdící druhy (zrzohlávka rudozobá, kvakoš noční, morčák velký a další), jiné téměř vymizely. Velký pokles početnosti byl zjištěn u racka chechtavého. Letošní rok je bohužel prvním rokem, kdy již neexistovala hnízdní kolonie racka chechtavého na rybnících u Bartošovic. Dle chování přítomných ptáků tam hnízdil pouze jeden pár druhu. Poslední hnízdní kolonie na rybníku Kotvice u Studénky se v posledních letech znatelně zmenšila, takže ve výhledu 5-10 let není vyloučen zánik také této kolonie a vymizení racka chechtavého jako hnízdícího druhu z CHKO Poodří.

Pokračuje zvyšování počtu hnízdících párů u husy velké, ale u mnoha hojných druhů trvá stagnace. I vývodky mláďat zjištěné např. u lysky černé nebo poláka velkého byly nízké. To má vliv i na početnost motáka pochopa, což je další druh s výrazným poklesem hnízdních stavů. Na této skutečnosti se nejspíše podepisuje jako hlavní negativní faktor početná přítomnost prasete divokého v Poodří a také na některých rybnících, kdy dochází k likvidaci hnízd se snůškami.

Naopak se objevují vzácnější druhy. Opět po letech byla zjištěna hnízdní přítomnost a zřejmě i hnízdění luňáka hnědého v blízkosti jedné rybniční soustavy a také pravděpodobné hnízdění jeřába popelavého v litorálních porostech na jednom z rybníků.

Na sčítání rybníků se podíleli Ivo Otáhal, Karel Pavelka, Lukáš Holman a Patrik Molitor.

 

Karel Pavelka,

vedoucí patronátní skupiny ČSO pro CHKO-IBA-SPA Poodří

 


 

Strom s hnízdní kolonií kormorána velkého na rybníku Kotvice u Studénky.

 

 Pohled na část hnízdní kolonie racka chechtavého na rybníku Kotvice u Studénky.

 

 Kotvicí plovoucí zarostlá hladina a bohatá litorální vegetace na rybníku Malý Okluk u Studénky.

  Část hladiny rybníku Podlážka u Studénky s hejnem lysky černé. Byli zde také v srpnu pozorováni 3 vzácní poláci malí.

—————

Zpět