Odchytová a kroužkovací akce


Bartošovické rybníky

13.06.2013 22:32

Bartošovické rybníky (k.ú. Bartošovice, okres Nový Jičín, CHKO Poodří, Moravskoslezský kraj), jsou rybniční soustavou o velikosti cca 125 ha. Od roku 2003 je Horní bartošovický rybník a část Dolního rybníka (rákosina) součástí přírodní rezervace Bartošovický luh. Jedná se o dva větší rybníky - Horní 47 ha a Dolní bartošovický rybník 74 ha, a dva malé rybníky - Dědíkův  rybník a rybník Na cigánce. Rybníky byly vytvořeny v 50. letech 20. století částečně na místě bývalých rybníků z 16. století. Jejich stav v polovině 80. let 20. století byl velmi příhodný pro hnízdění ptáků (rozlehlé rákosové a orobincové porosty). V letech 1986-89 došlo k částečnému vyhrnutí obou velkých rybníků. Postupem času se rybníky opět od poloviny 90. let 20. století s rozvojem litorálních porostů i následkem několika velkých povodní staly hnízdištěm větších populací ptáků a objevily se i některé nové druhy (např. husa velká, zrzohlávka rudozobá, morčák velký...). V posledních pěti letech je patrný velký pokles početnosti ptačích populací, především je před zánikem dříve velká kolonie racka chechtavého. Na tomto poklesu počtu hnízdícíh ptáků se negativně projevují časté záplavy rybníků (kontaminace jejich dna ropnými produkty) a přemnožené prase divoké, vyskytující se pravidelně na ostrovech - deponicích i v hnízdím období.

Od roku 2003 je Horní bartošovický rybník a část Dolního rybníka (rákosina) součástí přírodní rezervace Bartošovický luh.

Odchytová lokalita: Dolní bartošovický rybník, rákosina cca 3 ha, linie je umístěna napříč rákosinou kolmo k hladině rybníka, její souvislá délka je 150 m.

 

Jeden z ostrovů  na Dolním bartoš. rybníku,na němž hnízdí racek chechtavý

         Tato část hnízdní kolonie racka chechtavého na Dolním bartošovickém

         rybníku  je od roku 2012   již bohužel minulostí (foto Karel Pavelka).

 

Řeka Odra u Horního bartoš. rybníka

         Meandrující řeka Odra u Horního bartošovického rybníka (foto Karel Pavelka).

          Horní Bartošovický rybník v listopadu 2010 (foto Karel Pavelka).

 

 

—————

Zpět