Odchytová a kroužkovací akce


Výsledky kroužkovací akce Acrocephalus Poodří 2016

15.03.2017 23:33
  A. Odchyty na hlavní odchytové linii

V roce 2016 probíhaly odchyty na rozdíl od předcházejících let o 14 dní později v období od 30.7. do 31.8.2015. První a druhý odchytové týdny plánované ve dnech 16.7.-30.7.2016 byly zrušeny pro nedostatek pomocníků kroužkovatele v prvním odchytovém týdnu a. onemocnění jednoho z kroužkovatelů druhého odchytového týdne. Rovněž pro nedostatek pomocníků byly odchyty ještě přerušeny ve dnech 9.8. večer a 10.8. celý den a ve dnech 11.8. odpoledne a večer a 12.8. celý den a 13.8. dopoledne. Kromě zmíněných mezer v odchytech byly odchyty přerušeny ještě párkrát jednu hodinu až několik hodin kvůli silnému dešti.

Celkem bylo na akci odchyceno do hlavní odchytové linie za čtyři týdny odchytů 2 418 ptáků od 48 ptačích druhů, z toho bylo 2 041 ptáků nově okroužkováno. Celkový podíl zpětných odchytů v hlavní odchytové linii tedy činil 15,6 % a byl tedy o více než 1 % vyšší než v roce 2015. Jednalo se většinou o kontrolní odchyty vlastních kroužkovanců z letošní akce nebo z akcí v minulých letech. Přesnou lokalizaci míst kroužkování námi odchycených okroužkovaných ptáků mimo Bartošovice obdržíme až v 1.-2. čtvrtině příštího roku od Kroužkovací stanice Národního muzea.

Nejpočetnějším druhem byl také letos rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus) - celkem 30,5 % odchycených ptáků, druhým nejpočetnějším druhem byl rákosník obecný (Acrocephalus sirpaceus) - celkem 22,0 %. Další druhy následovaly s výrazným odstupem s podílem již pod 10 % - šlo o dva dominantní druhy s podílem nad 5 % : konipas luční (Motacilla flava) s 6,5 %, a rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus) s 6,1 %. sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) s 4,9 % a rákosník zpěvný (Acrocephalus palustris) s 4,96 %. V další skupině druhů subdominantních s podílem 2-5 % bylo sedm druhů - rákosník zpěvný (Acrocephalus palustris) s 4,96 %, sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus) s 4,9 %, budníček menší (Phylloscopus collybita) s 3,8 %, strnad rákosní (Emberiza schoeniclus) a pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla) se stejným podílem 3,6 %; cvrčilka slavíková (Locustella luscinioides) s 3,1 % a vlaštovka obecná (Hirundo rustica) s 2,2 %. Ve skupině recendentních druhů mezi 1 a 2 % to byl pouze lednáček říční (Alcedo atthiis) s 1,7 % .

Podíl pod 1% z celkového počtu (subrecendentní druhy) odchycených ptáků mělo zbývajících 36 druhů. Nejhojněji zastoupeným druhem mezi byl ťuhýk obecný (Lanius collurio) s 0,95 %. Nejčastěji chytanými druhy z této skupiny mezi 0,2 až 0,9 % byly červenka obecná (Erithacus rubecula), sýkora koňadra (Parus major), budníček větší (Phylloscopus trochilus), pěnice hnědokřídlá (Sylvia communis), slavík modráček středoevropský (Luscinia svecica cyanecula), pěnice slavíková (Sylvia borin), pěvuška modrá (Prunella modularis) a bukáček malý (Ixobrychus minutus).

Mezi 0,1 až 0,2 % podílu zaujímaly druhy cvrčilka zelená, sýkora babka, chřástal kropenatý, chřástal vodní, břehule říční, strnad obecný, moudivláček lužní, brhlík lesní, mlynařík dlouhoocasý, sýkora babka a špaček obecný. Pod 0,1 % podílu (1-2 ex.) tvořily druhy bramborníček hnědý, budníček lesní, cvrčilka říční, chřástal malý, konopka obecná, kos černý, krutihlav obecný, lejsek černohlavý, pěnice vlašská a pěnice pokřovní, pisík obecný, sedmihlásek hajní, slavík obecný a slavík tmavý, sýkora lužní a vrabec polní.

Z ptáků okroužkovaných zahraničními kroužkovacími centrálami byl odchycen pouze jeden pták:

Rákosník proužkovaný, ad. ex., 18.8.2016, kr. centrála San Sebastian, Baskicko,

Španělsko

B. Vedlejší odchyty v Přírodní rezervaci Bartošovický luh mimo hlavní odchytovou linii i mimo toto chráněné území

Mimo hlavní linii byly odchyty provedeny na povolených odchytových místech v přírodní rezervaci Bartošovický luh - v lese u chaty na břehu Horního Bartošovického rybníka, a v sadu krajových odrůd ovocných dřevin nad tímto rybníkem. Mimo chráněné území byly odchyty prováděny na okraji polní cesty vedoucí kolem Dolního Bartošovického rybníka u farmy rybářství. Každoroční stálé odchytové stanoviště nad chatou nemohlo být letos využito, protože se zde nacházela vzrostlá kukuřice. Proto jsou v odchytech oproti minulým letem málo zastoupeny sovy a dravci.Celkem bylo odchyceno mimo hlavní odchytovou linii 171 ptáků od 34 ptačích druhů.





Sestavil


Karel Pavelka,

vedoucí akce v letech 2003-2016

—————

Zpět