Odchytová a kroužkovací akce


Úspěšný poslední odchytový půltýden ve dnech 27.8.-31.8.2011

01.09.2011 21:45

Poslední odchytové období bylo nejkratší - z důvodu dohody se školní honitbou Vysoké školy veterinární, že již nebudeme provádět odchyty v září. Odchyty vedli kroužkovatelé Anna Pikešová a Jiří Vaník ze Zabrušan u Bíliny v severních  Čechách, kteří se akce účastnili vůbec poprvé a velmi se jim u nás líbilo. Do hlavní odchytové linie bylo nakonec odchyceno 208 ptáků i díky velkému počtu odchycených konipasů lučních, kteří tvořili téměř polovinu odchycených ptáků (95). Druhým nejhojnějším druhem byl rákosník proužkovaný se 42 kusy v síti, třetím pak rákosník obecný (25 ptáků). Celkem bylo ze sítí na hlavní linii vyproštěno 19 ptačích druhů. Mezi úspěchy patřily odchyty dvou samců bukáčka malého, jednoho dospělého samce chřástala kropenatého a již okroužkovaného slavíka modráčka. Chytili se již jen tři rákosníci velcí, tři vlaštovky obecné a dva rákosníci zpěvní. Úspěchem byli i čtyři ledňáčci říční v síti.

Vzhledem k velkému podílu odchytu jedinců konipasa lučního, u nichž jsou odchycení kroužkovanci velkou zvláštností, je celkový podíl zpětných odchytů okroužkovaných ptáků malý - činil jen 5,3 % všech odchycených ptáků.

Na akci se v úterý 29.8.2011 dostavili i novináři z krajské redakce Mladé fronty DNES v Ostravě. Výsledkem jejich návštěvy byl první článek o naší akci, který kdy vyšel v tištěných hromadných sdělovacích prostředcích -  v poslední den akce v moravskoslezské příloze zmíněného deníku.

Mimo hlavní linii chytali kroužkovatelé i do sítí mimo linie, přehled odchycených ptáků zatím nezaslali.

 

Karel Pavelka,

koordinátor akce

 

Kroužkovatelé Jiří Vaník a Anna Pikešová na kroužkovacím stanovišti se svou pomocnicí.

 

 Nasazování kroužku jednomu z odchycených konipasů lučních

 

 Jiří Vaník při zjišťování stupně tučnosti u konipasa lučního (Motacilla flava)

 Anna Pikešová při vyprošťování ptáka ze sítě

 Oj, to je úroda - Jiří Vaník po hromadném náletu konipasů lučních večer 29.9.2011

  Bukáček malý (Ixobrychus minutus), samec.

 

—————

Zpět