Odchytová a kroužkovací akce


Týden třetí

12.08.2012 06:39

Během 3. odchytového týdne ve dnech 27.7. – 4.8.2012 se podařilo do hlavní linie odchytit celkem 445 ptáků od 24 druhů, z toho 332 ptáků bylo okroužkováno. Tradičně mezi nejčastější chytané druhy patřily rákosník obecný, rákosník zpěvný, rákosník proužkovaný a rákosník velký, moudivláček lužní a vlaštovka obecná. Kromě těchto stálic se podařilo v rákosí překvapivě chytit například i bělořita šedého nebo strakapouda malého.

Vzhledem k nízkému stavu vody v Horním Bartošovickém rybníce se zde vyskytovaly i zajímavé druhy bahňáků, jako jsou například vodouši bahenní, vodouši kropenatí, vodouši šedí, jespáci obecní, pisíci obecní nebo bekasiny otavní. První polovinou týdne se prolínalo časté hlasité volání dvou dospělých jeřábů popelavých, kteří se pohybovali také na Horním Bartošovickém rybníku, kam zalétaly i husy velké, desítky rybáků obecných nebo dospělý orel mořský. Při procházce po hrázi mezi rybníky mohl návštěvník vyplašit odpočívající mladé kvakoše noční a večer poslouchat jejich skřeky. Především díky úsilí a zkušenostem Zdeňka Tyllera  se podařilo okroužkovat mimo linii všechny výše uvedené druhy bahňáků, dále kvakoše nočního, kukačku obecnou, několik slípek zelenonohých, chřástala vodního nebo racka chechtavého.

Ze zajímavých zpětných odchytů můžeme vyzdvihnout především starého samce moudivláčka lužního s německým kroužkem.

Osobně jezdím na Akci Acrocephalus do Bartošovic již několik let a z hlediska počtu účastníků byl právě letošní rok nejplodnější – vystřídalo se nás v během jednoho týdne kolem 20. Tímto všem účastníkům děkuji za pomoc a příjemnou atmosféru.

 

Martin Vymazal,

vedoucí 3. odchytového týdne

 

 

 Kuře chřástala vodního (Rallus aquaticus)

 

 Jespák obecný (Calidris alpina)

 

 Mladý racek chechtavý (Larus ridibundus)

 

 Mládě slípky zelenonohé (Gallinula chloropus)

 

 Vodouš bahenní (Tringa glareola)

 

 Netopýr vodní (Myotis daubentonii)

 

 Všechny fotografie pořídil Martin Vymazal

—————

Zpět