Odchytová a kroužkovací akce


Severské husy v Poodří na jaře 2010

02.04.2010 00:02

Po loňském "úrodném" roce na velké počty především husy polní, se letos objevily husy opět. Od poloviny února se vyskytovalo kolem 2 000 ex. v okolí rybníků u Bartošovic dle sdělení pracovníka honitby Školního statku Veterinární a farmaceutické univerzity v Kuníně. Sám jsem měl možnost je dvakrát pozorovat opět na Horním bartošovickém rybníku a to ve dnech 1.3.2010 v počtech cca 2 000 ex. (spolu s 36 husami běločelými) a 14.3.2010 cca 1 700 ex obou druhů husí ve společném hejnu, které přiletělo na rybník za stmívání po 17 hodině ze směru od Fulneku.

Rekordní počty severských hus byly ovšem tentokrát zaznamenány na největším rybníku v CHKO Poodří - na rybníku Bezruč u Jistebníku. Dne 24.3.2010 tam Jan Kašinský ze Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích zdokumentoval na hladině rybníka sérií fotografií hejno husy polní, které jsem spočetl na 4 700 ex. Jde zatím o největší známé hejno husy polní , které kdy bylo na hladině rybníka v Poodří spatřeno.  Lokalitu jsem navštívil 28.3.2010 a to jsem spočítal n hladině Bezruče 3 000 hus, z čehož bylo jen 72 ex. husy běločelé. Jako loni i letos byla v Poodří spatřena berneška bělolící a také berneška rudokrká - obojí na rybníku Bezruč (viz web čso-pozorování). Letošní chování severských hus vypadá spíše na využívání Poodří jako tahové zastávky - počty jednotlivých zachycených hejn se dost liší, přilétají ráno a jsou na rybníku před den, často se pak kolem 17 hodiny zvednou a odletí.

Zajímavá zpráva mi přišla mailem i od Jana Košťála, který zase spatřil nad rybníkem Kotvice dne 23.3.2010 při nízkém letu cca 5 700 ex. husy velké táhnoucí k severu.

Lze si jen přát, aby podobné počty nebyly v této oblasti jen dvouletou výjimkou, ale staly se pro Poodří pravidlem. Určitě by to přispělo k většímu povědomí o oblasti nejen mezi domácími severomoravskými ornitology - vždyť sem začali jezdit už i hoši od Přerova. A přísun většího počtu pozorovatelů může přinést poznatky o nových druzích vyskytujících se na tahu.

—————

Zpět