Odchytová a kroužkovací akce


Sčítání hnízdních populací ptáků na rybnících v Poodří končí

15.07.2014 18:58

Kvantitativní sledování hnízdních popupací ptáků na většině rybničních soustav v CHKO Poodří mimo malé samostatné rybníky, které započalo koncem března, se chýlí ke konci. O uplynulém víkendu byl proveden poslední termín sčítání, který se ještě považuje za hnízdní, protože vyvádějí mláďata ještě některé pozdně hnízdící druhy (např. slípka zelenonohá), případně se dají zachytit vývodky z druhých hnízdění. Na závěry je ještě brzy i vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici výsledky sčítání dalších ornitologů. Vzorem pro ostatní je Ing. Otáhal sčítající jedinou soustavu ležící mimo území CHKO - u Oder, od něhož jsem výsledky obdržel za celé období před pár dny.

Ovšem je patrné, že letošní hnízdění bylo málo úspěšné - je to vidět u potápky roháče, jehož páry  mají velmi málo mláďat a také u lysky černé, u níž první hnízdění bylo hodně neúspěšné. Rovněž vývodky u kachen jsou velmi nízké. Snad jen u husy velké není znát velké snížení hnízdní úspěšnosti. Tyto nízké stavy mláďat vodních ptáků se projevily i na hnízdění motáka pochopa.

Bohužel letošním rokem asi naposledy hnízdil - možná ani to ne - racek chechtavý na rybnících u Bartošovic. Ptáci se tam vyskytovali jen v dubnu, aby květnu zmizeli a pravděpodobně tyto páry zahnízdily ještě opožděně v nyní jediné kolonii druhu na rybníku Kotvice u Studénky.

 Také letos bylo zjištěno hnízdění kvakoše nočního v Bartošovicích jako loni, ale nemám poznatky o vyhnízdění na rybniční soustavě u Jistebníku.

Vzhledem k letošnímu celoevropskému sčítání hnízd čápa bílého jsme si všímali v Poodří mnohem více tohoto druhu hnízícího především mimo rybníky, stejně jako jsme evidovali a na web České společnosti ornitologické hlásili výskyt jeho bratrance, čápa černého. Zatím se však nepodařilo v Poodří najít jeho hnízdo.

Dalším velkým úkolem, který vyvstal před ornitology v celé Evropě je evropský hnízdní atlas. Proto jsem se věnovali daleko více oblastem v okolí Poodří, v poměrně chudé intenzivní zemědělské krajině, kde jsou pozoruhodnější na výskyt ptáků spíše obce a to hlavně ty, kde jsou starší méně opravené domy.

 

Karel Pavelka,

vedoucí patronátní skupiny pro významné ptačí území a ptačí oblast

CHKO Poodří

 

  Rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus)-zpívající samec.

 Záběr z hnízdní kolonie racka chechtavého (Chroicocehlaus ridibundus) na rybníku Kotvice

 u Studénky.

 Zrzohlávka rudozobá (Netta rufina), pár.

 Potápka roháč (Podiceps cristatus )  na hnízdě.

 

 Rybák obecný (Sterna hirundo).Všechny snímky Karel Pavelka.

c

—————

Zpět