Odchytová a kroužkovací akce


Rybníky sčítané v Poodří jsou zapojeny do projektu ČSO

23.07.2015 08:45

Česká společnost ornitologická v rámci grantu Ptáci a mokřady sledoavalletos výskyt ptactva na rybnících, dalších stojatých vodách a některých úsecích tekoucích vod. Do projektu se zapojil také členové patronátní skupiny pro IBA -SPA Poodří. Kvantitativně byl sledován výskyt ptáků na všech hlavních rybničních soustavách v CHKO Poodří a mimo ni ještě navíc na rybnících u Oder.

 

Sčítatelé jednotlivých rybničních soustav v Poodří: Odry – I. Otáhal; Bartošovice – K. Pavelka; Albrechtičky – L. Holman; Studénka, Jistebník (Jih) a Jistebník (Sever) – K. Pavelka a Polanka nad Odrou – P. Molitor.

 

V rámci projektu byla sledována také průhlednost vody na sledovaných rybnících pomocí tzv. Secciho desky, což je kruhová deska o průměru 20 cm s dvěma černými a dvěma bílými kvadranty. Průhlednost vody souvisí s velikostí a množstvím ryb nasazených v rybníku - čím je průhlednost vody vyšší, tím jsou v nádrži ryby menší a je jich méně. Na těchto nádržích se pak vyskytuje znatelně více potápek a tzv. potápivých kachen, které hledají pohyblivou potravu pod hladinou.

 

Nyní v červenci je poslední termín hnízdního sčítání ptáků na rybnících, které oficiálně probíhalo již v měsících květem a červen. Z mnoha rybníků jsou však údaje i z dubna, kdy již některé druhy hnízdí. Samozřejmostí je to na rybnících v Poodří, které se začínají sčítat každoročně již v březnu. Projekt bude pokračovat ještě v příštím roce. Sčítání na rybnících v Poodří bude pokračovat dále v srpnu až říjnu (nebo listopadu, dle napuštěnosti jednotlivých rybníků)

 

Karel Pavelka,

vedoucí patronátní skupiny ČSO pro Významné ptačí území a Ptačí oblast  CHKO Poodří.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět