Odchytová a kroužkovací akce


První termín sčítání ptáků na rybnících v CHKO Poodří

17.03.2013 11:23

V sobotu 16.3.2013 se uskutečnil první termín tradičního každoročního sčítání vodního a bahenního ptactva na všech rybničních soustavách v CHKO Poodří a na rybnících u Oder mimo chráněnou krajinnou oblast. Toto celoplošné sčítání na většině rybníků v CHKO Poodří probíhá již od roku 1992, i když na počátku 90. let 20. století ještě nezahrnovalo březnové termíny.

Opětný příchod zimy bohužel přinesl zamrznutí velké části hladiny již napuštěných rybníků a tak ptáci byli koncentrováni na velmi malých plochách. To ztěžovalo přesné sčítání,determinaci jednotlivých druhů a také rozlišení pohlaví.

Přes brzký termín a evidentní zdržení v tahu se podařilo pozorovat některé vzácné druhy a také množství sčítaných ptáků bylo poměrně velké. Na rybníku Bezruč u Jistebníku bylo zjištěno obrovské hejno husy polní, v němž se vyskytovaly i desítky hus běločelých. Byl pozorován jeden nedospělý orel mořský a výjimečné je i březnové pozorování orlovce říčního na rybnících ve Studénce. Zde a také na rybníku Kotvice u Albrechtiček byl pozorován samec husice liščí. Poměrně velká koncentrace kachny divoké byl zjištěna na rybnících u Bartošovic (760 ex) a na jistebnických rybnících (1 060 ex.). Pozoruhodné je také pozorování 47 ex. zrzohlávky rudozobé na rybníku Kotvice u Studénky, byli viděni již první hvízdáci eurasijští (3 ex.). Zpestřením březnových pozorování jsou krásné severské kachny - ostralka štíhlá a hohol severní, který v minulosti v Poodří nevzácně hnízdil, ale v posledních letech je jako hnízdící druh v Poodří před vymizením. Rovněž nyní v Poodří nově hnízdící další severská kachna morčák velký byl na rybnících také pozorován. Pozorování kormorána velkého vzhledem k zámrzu velké části hladiny rybníků bylo jen ojedinělé a týkalo se především přeletujících hejn, soustředěných v těchto dnech především na Odře.

Na sčítání v prvním sčítacím termínu se podíleli Karel Pavelka, Josef Heryán, Pavel Krečmer, Ivo Otáhal a Patrik Molitor.

 

Karel Pavelka,

vedoucí patronátní skupiny ornitologů ČSO pro IBA/CHKO/PO Poodří


 Pohled na rybník Bezruč u Jistebníku ze silnice do Košatky nad Odrou - ve středu hejno husy

 polní a dalších vodních ptáků (foto  K. Pavelka).

 Rybník Bezruč u Jistebníku - část velkého hejna husy polní (Anser fabalis) - foto K.Pavelka.

 Část hejna ptáků s převahou kachny divoké (Anas platyrhynchos) na Křivém rybníku u Jistebníku - foto K. Pavelka).

 

  Labutě velké a husy velké na rybníku Kotvice ve Studénce dne 16.3.2013 - foto Josef Heryán.

 

 

 Ve středu snímku jsou zrzohlávky rudozobé - převážně samci s dvěma samicemi - na rybníku Kotvice ve Studénce dne  16.3.2013 (foto Josef Heryán).

—————

Zpět