Odchytová a kroužkovací akce


Příprava akce ACROCEPHALUS Poodří 2012

09.07.2012 17:16

Naplno probíhá v tomto období příprava letošní akce v Bartošovicích. Kromě pokračujících oprav odchytových nárazových sítí byly z bydliště koordinátora  také nařezány a dovezeny tyče k sítím na hlavní linii a byla provedena prohlídka odchytového stanoviště. I když rákosí ještě nedorostlo požadované výšky kolem 2,5 metru, potěšitelné je množství vývojových stadií mšic v rákosí, které tvoří hlavní potravu táhnoucích rákosníků, tedy druhů, které tvoří převážnou část odchytávaného množství ptáků. Pokud nenastanou déletrvající horké dny s absencí dešťových srážek, je možné předpokládat, že tento stav vydrží až do začátku odchytů - a je tedy naděje, že počet ptáků odchytávaných do sítí bude nadprůměrný.

Stav vodní hladiny na Horním bartošovickém rybníku je pod normálem a tak se v jeho jižní části objevují mělčiny a bahna - toto místo je tak atraktivní pro bahňáky. Pokud bude pokles hladiny rybníka pokračovat, bude možné kromě rákosinných ptáků provádět i odchyty této zajímavé ptačí skupiny atraktivní pro kroužkovatele - zpětný odchyt nebo nález okroužkovaných bahňáků se pohybuje nad 10 % !

Každým dnem také očekáváme vydání povolení na naší akci od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR -  Správy CHKO Poodří a krajského střediska Ostrava.

Karel Pavelka,

koordinátor akce

 

—————

Zpět