Odchytová a kroužkovací akce


Poslední odchytový týden - ukončení odchytové a kroužkovací akce.

04.09.2013 22:13

Posledním odchytovým týdnem ve dnech 24.-31.8.2013 skončila dlouhodobá odchytová a kroužkovací akce v CHKO Poodří, která po svém obnovení v roce 2003 se konala bez přerušení již pojedenácté.

Poslední odchytový týden se vyznačoval velkými počty chytaných vlaštovek obecných (cca 240 ex, z toho 29.8. 129 ex. !), které v rákosině s odchytovou linií vybraly jako nocoviště. Díky tomuto jevu překročil celkový počet odchycených ptáků hranici 500 ex. (531 ex.), což je na srpen velmi dobré číslo. S nimi se odchytily i břehule říční . Druhým nejhojnějším odchytávaným druhem byl rákosník proužkovaný, jeho tah probíhal po celé odchytové období ve velkých počtech a tento druh se stal vůbec nejhojněji chytaným a kroužkovaným ptačím druhem celé akce.

Na rozdíl od loňského roku se chytlo jen málo konipasů lučních i vzhledem k tomu, že v rybníku byla proti loňsku mnohem nižší hladina vody. Z dalších vzácných druhů je zajímavý odchyt dvou slavíků modráčků středoevropských a jednoho bukáčka malého. Mimo odchytovou linii bylo odchyceno několik druhů bahňáků na Horním bartošovickém rybníku, na poli za chatou pak dvě poštolky obecné.

V sobotu 31.8.2013 kolem poledne došlo ke stažení celé 150 m linie složené z 15 kusů nárazových ornitologických sítí, které byly poté deinstalovány. Po úklidu lovecké chaty i jejího okolí a sbalení  všech věcí potřebných pro realizaci akce bylo stanoviště opuštěno a akce ukončena.

 

Anna Pikešová a Jiří Vaník,

kroužkovatelé posledního týdne

 

Karel Pavelka,

vedoucí akce

 

 

Pohled na kroužkovací stanoviště v posledním odchytovém týdnu.

 

 Kroužkovatel Jiří Vaník prochází  odchytovou linií k jejím začátku

 u hladiny rybníka.

 

 Kroužkovatel Jiří Vaník a jeho pomocnice, Jana Roubal Francková, při

 stahování nárazových sítí na začátku odhctyové linie u vodní hladiny

 rybníka.

 D  t  t  o

 Stažené nárazové odchytové sítě na  části odchytové linie.

 Část odchytové linie už bez sítí jen s nosnými tyčemi.

 

Všechny fotografie Karel Pavelka

—————

Zpět