Odchytová a kroužkovací akce


Poslední odchytový týden na akci Acrocephalus Poodří 2014

05.09.2014 10:19

Poslední odchytový týden aneb dvojka 126 v akci

 

Poslední odchytové období na letošní akci bylo v úvodních dnech charakterizováno přívalovými dešti, které proměnily nejen prostranství před chatou, ale také přístupovou cestu k odchytové linii rákosině v blátivou klouzačku. Od sobotního odpoledne 23.8.do čtvrtka 27.8. dopoledne  zajišťovali celou akci pouze dva lidé, jejichž věk v součtu činí 126 – kroužkovatel Karel Pavelka (58) ze Vsetína a jeho dlouholetý pomocník Zdeněk Kukla (68) z Havířova – Suché. Ve čtvrtek pak naši sestavu doplnil Pavel Bílek z Rožnova spolu s mladými pomocníky Filipem Tvarůžkem a Ondřejem Mizerou. Ti byli na takové velké kroužkovací akci poprvé a dobře se osvědčili.

Vzhledem k několika deštivým dnům se nakonec chytilo poměrně hodně ptáků - šlo bezmála o 400 ex. (382) od 27 ptačích druhů. Jako ve většině týdnů letošní i loňské akce byl nejhojněji chytaným druhem rákosník proužkovaný (132 ex.), druhým v pořadí rákosník obecný (66 ex.) a třetím budníček menší (44 ex.). Dalším nejčastěji chytaným druhem byla sýkora modřinka (29 ex., z toho 12 ex. již okroužkovaných). Překvapivě malý byl počet chytaných ptáků nocujících v rákosině - vlaštovky obecné (jen 25 ex.) a pouze 1 odchycený ex. konipasa lučního (pouze 1 odchycený ex.).  Pozoruhodný byl hromadný odchyt hejnka mlynaříka dlouhoocasého (9 ex.). Zpestřením zvláště pro mladé účastníky akce byl odchyt 4 ex. ledňáčka říčního a 1 ex. slavíka modráčka. Poslední dva dny týdne i celé akce byly charakteristické velkými počty chytaných ptáků 77 a 49 ex.– bohužel jsme nechytli žádného kroužkovace se zahraničním kroužkem. Odchytili jsme však v okolí rybníků vzácně se vyskytující druh - sýkoru uhelníčka, ptáka jehličnatých lesů. Kupodivu byla odchycena hned do 1. sítě nacházející se u volné vodní hladiny rybníka.

Mimo hlavní odchytovou linii byly krátkodobě instalovány pouze dvě sítě do přeletových tras ledňáčka říčního mezi Dolním a Horním bartošovickým rybníkem - bohužel se podařilo odchytit a okroužkovat pouze jednoho jedince, zatímco druhý odchycený se sítě vyletěl.

Zajímavá byla také pozorování ptáků vyskytujících se na rybniční soustavě. Většinu dní byly slyšeni kvakoši noční, jichž bylo zjištěno na rybnících celkem 13. Vyskytoval se zde také orlovec říční a dvě kolihy velké. Bylo pozorováno několik motáků pochopů. Hezkým zážitkem pro účastníky akce bylo nocování velkého hejna (54 a 50 ex.) volavky bílé na Horním bartošovickém rybníku po  dvě noci.

 

Karel Pavelka,

kroužkovatel  6. odchytového týdne

 

 Zdeněk Kukla při vytahování ptáků na jedné z večerních kontrol

 na  první síti u hladiny rybníka.

 

 Pavel Bílek a v pozadí Zdeněk Kukla na jedné z první ranní kontroly

 kolem 6 hodiny ranní.

 

 Plátěné pytlíky z ptáky vyndanými ze sítí čekají na zpracování

 na kroužkovacím stanovišti.


 Krutihlav obecný (Jynx torquilla).

 

 Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus).

 

 Rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus), mladý pták.

 

 Sedmihlásek hajní (Hippolais icterina).

 

  Slavík modráček středoevropský (Luscinia svecica cyanecula), mladý samec.

 

  Střízlík obecný (Troglodytes troglodytes), mladý pták. Jeden z našich nejmenších ptačích druhů.

 

 Sýkora koňadra (Parus major), mladý pták. Náš největší druh sýkory.

 

 Stanoviště automatické meteostanice poblíž odchytové linie v

 rákosí,  která nepřetržitě měří meterologické podmínky na místě

a ukládá je do paměti.

 

 Jeden z nádherných západů Slunce na Horním bartošovickém rybníku.

 

Všechny fotografie Karel Pavelka.

—————

Zpět