Odchytová a kroužkovací akce


Poslední hnízdní sčítací termín na rybnících v CHKO Poodří

06.07.2012 17:39

O nadcházejícím víkendu je poslední termín, kdy se na pooderských rybnících sčítá tzv. hnízdní avifauna. Letošní sčítání bylo zahájeno v polovině března, kdy se ovšem jednalo spíše o tahový termín. Ovšem konec března již je  hnízdní třeba pro kachnu divokou. Uvedné období přineslo řadu zajímavých zjištění - např. husice liščí, jejíž výskyt byl však spíše tahový. Zajímavý byl hnízdní výskyt poláka malého na rybnících u Bartošovic a Albrechtiček. Tento u nás velmi vzácný druh potápivé kachny se v Poodří začíná v posledních letech objevovat častěji....Opět se objevovala v březnu velká hejna severských husí, ovšem letošní výskyt poněkud v počtech pokulhával za předešlým rokem.

Po několika letech se zdržoval na jednom vypuštěném rybníku u Jistebíku břehouš černoocasý až do konce dubna, což dávalo naději, že zahnízdí. Byl pozorován také vzácný ústřičník velký....K raritním pozorováním patřilo 3 ex. volavky vlasaté, které se zdržovaly na severní jistebnické soustavě více něž 14 dnů. Díky za tyto vzácná pozorování patří většinou tzv. birdwathcerům, kteří kvantitazivně až na výjimky nesčítají, ale evidují spíše vzácnější a raritní druhy.

Na sčítání se podíleli kromě vedoucího patronátní skupiny (Bartošovice, jižní soustava, Albrechtičky) významně Patrik Molitor (sčítal rybníky u Polanky n. O. a severní jistebnickou soustavu), dále Pavel Krečmer (soustava i Studénky) a Josef Heryán (Albrechtičky). Rbyíky u Oder ležící na okraji CHKO sčítal Ivo Otáhal. Sčítání probíhá kvantitativně - při obcházení břehů rybníků jsou sčítání všichni vidění i slyšení vodní a bahenní ptáci mimo pěvce.

 

Karel Pavelka,

vedoucí patronátní skupiny pro ptačí oblast a významné ptačí území Poodří

—————

Zpět