Odchytová a kroužkovací akce


Odchytová akce Acrocephalus Poodří 2015 zahájena

20.07.2015 07:57

Ve dnech 17.-18.5.2015 byly uskutečněny přípravy na zahájení odchytové akce na rybnících u Bartošovic. Kromě nezbytného pokosení loučky před loveckou chatou, která slouží jako stálé stanoviště po celou dobu trvání akce, byly prováděny především práce související s přípravou odchytové linie v rákosině Dolního Bartošovického rybníka. Tedy prošlapání linie ve vzrostlém rákosí, její dočištění a opravy pochůzních lávek. Protože se do termínu zahájení akce nepodařilo dovézt dřevo na jejich opravu, bylo nutné využit pozůstatků dřeva z minulých let a značně improvizovat. Protože stav vody v rybníku je mnohem nižší než v minulých letech, nebylo nutné opravovat všechny porušené úseky, protože se přes ně dá dostat bez použití gumáků.

V sobotu 18.7.2015 kolem 17. hodiny byly roztaženy sítě v celé 150 m dlouhé odchytové linii. Jako tomu bývá, hned začátek odchytů přinesl poměrně velký počet odchycených ptáků. Vzhledem k suchému létu se očekává znatelně menší počet odchycených ptáků než loni, kdy dosáhl plných 2 850 ex.

Rozpis kroužkovatelů a určených vedoucích odchytových týdnů je v tabulkové příloze. Vedoucím odchytového týdne podléhají další kroužkovatelé v daném týdnu. Vedoucí odchytového týdne odpovídá za dodržení povolených odchytových míst mimo hlavní odchytovou linii a je také zodpovědný za materiál poskytnutý k použití na akci.

Upozorňuji nenahlášené kroužkovatele, že bez vědomí Správy CHKO Poodří a souhlasu vedoucího akce a také vedoucího odchytového týdne není možno v přírodní rezervaci Bartošovický luh, kde se nachází odchytová lokalita, kroužkovat.

 

Karel Pavelka,

vedoucí odchytové akce

 

Akce-ACROCEPHALUS-Poodří_2015_rozpis-kroužk._5. verze_8.7.2014.pdf (65855)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Zpět