Odchytová a kroužkovací akce


Odchytová akce Acrocephalus Poodří 2015 ukončena

30.08.2015 23:20

    V sobotu 29.5.2015 byla ukončena letošní odchytová akce v PR Bartošovický luh. Kolem poledne proběhlo měření parametrů prostředí vokolí odchytové linie (především výšky rákosových porostů a boční vzdálenosti porostů od linie sítí a další údaje...). Pět minut před 14 hodinou začalo po výběru posledních ptáků ze 150 linie sítí stahování sítí, které bylo ukončeno asi za hodinu. Sítě rozmístěné v okolí chaty a síť  na ledňáčka na Horním Bartošovickém rybníku byly staženy již v průběhu dopoledne. Po sbalení všech sítí následoval úklid kroužkovacího stanoviště včetně chaty a jejího okolí a nákladání odvozního auta.

    Dle předběžných a pouze orientačních výpočtů bylo celkem na akci odchyceno 2 894 ptáků, z nichž 385 ex. bylo odchyceno již s kroužky (13,3 %). Celkový počet odchycených ptáků je více než o stovku ptáků vyšší než loni (2 785 ex.). Byl odchycen také jeden kroužkovanec zahraniční kroužkovací centrály (INFS Ozzano, Italy) - šlo o rákosníka proužkovaného odchyceného dne 19.8.2015.

    Ze vzácných druhů byl ojedinělý odchyt samice chřástala malého, dále byl odchycen chřástal kropenatý a minimálně 5 ex. slavíka modráčka a jeden slavík tmavý.

    Děkujeme všem kroužkovatelům a jejich pomocníkům za účinnou pomoc při zajištění letošní odchytové akce.

 

Karel Pavelka,

vedoucí akce

 

  Síť na lednáčka byla stažena již kolem 9:30 hodiny za asistence rodinky labutě velké.

 

 Zahájení stahování linie na první síti u hladiny rybníka.

 

 Stahování 3. sítě.

 Stahování sítí ve středu odchytové linie.

 

 Konec odchytové linie již bez sítí pouze s tyčemi na upevnění sítí.

(všechna fota K. Pavelka)

—————

Zpět