Odchytová a kroužkovací akce


Jarní tah na rybnících v Poodří začal

11.03.2011 18:24

S oteplením a ústupem mrazů rozmrzají hladiny napuštěných rybníků, zatímco ty vypuštěné jsou postupně napouštěny...Ptáci zimující dosud na Odře a jejich přítocích, především kachna divoká, morčák velký a volavky, se vracejí na rybníky. Hejna druhů táhnoucích z jižních zimovišť do hnízdišť ležících na severu se zastavují a na polonapuštěných rybnících nacházejí odpočinek, v jejich dně nebo v okolí rybníků pak potravu.

Z pozorování uveřejněných dosud v databázi pozorování České společnosti ornitologické je patrné, že se severské druhy hus již vracejí na sever. V Jistebníku na rybníku Bezruč bylo 8.3.2011 pozorováno 1 200 ex. husy polní a 100 ex. husy běločelé, kromě toho také 2 ex. bernešky bělolící (všechna pozorování Zbyněk Chromek). Zpět jsou i hnízdní populace husy velké (100 ex. na r. Bezruč). Objevují se také čejka chocholatá, skřivan polní a konipas bílý a horský.

Nad textem je tabulka s výpisem pozorování ptáků z čeledi vrubozobých v Moravskoslezském kraji, kde náleží i oblast CHKO Poodří z databáze pozorování na webu České společnosti ornitologické, které děkujeme za poskytnutí dat (www.birdlife.cz).

Karel Pavelka, koordinátor projektu Akce ACROCEPHALUS Poodří   

 

Beneška bělolící (Branta bernicla) v letícím hejnu husy polní a husy běločelé v Jistebníku dne 8.3.2011 - foto Zbyněk Chromek.

Část hejna husy polní s husou běločelou v Jistebníku na rybníku Bezruč 8.3.2011 - foto Zbyněk Chromek

Hejno husy polní s husou běločelou na napuštěném rybníku Bezruč u Jistebníku dne 8.3.2011 - foto Zbyněk Chromek.

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Jarní tah na rybnících v Poodří začal

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.