Odchytová a kroužkovací akce


26. sezóna sčítání ptáků na rybnících v CHKO Poodří byla zahájena: Březen - měsíc severských husí, ostralky, hvízdáka a březňačky

19.03.2017 19:32

Jaro již je přede dveřmi a tak byla o tomto víkendu zahájena prvním termínem další sezóna sčítání ptáků na rybnících v Ptačí oblasti Poodří a na rybnících u Oder mimo ni. První takto celoplošné sčítání rybníků v oblasti proběhlo již v roce 1992. Stalo se tak v souvislosti se zařazením CHKO Poodří do mezinárodního projektu významných ptačích území, z čehož pak vyplynulo i vyhlášení ptačí oblasti.

Měsíc březen ovšem nebyl v počátku této akce uveden v termínech sčítání, protože se zaměřovalo hlavně na hnízdní avifaunu a tak většinou prvním sčítacím termínem kromě lednového termínu postihujícím zimující ptactvo byla polovina dubna. Březnové termíny byly později zařazeny především pro postihnutí početnosti protahujících hlavně severských druhů vodních ptáků (severské husy - husa polní a h. běločelá, ostralka štíhlá, hvízdák eurasijský, hohol severní, morčák velký), u nás vzácně hnízdících kachen (lžičák pestrý, čírka obecná a čírka modrá) a také početnosti protahujících severněji hnízdících populací kachny divoké.

Po získání výsledků z několika rybničních soustav z tohoto víkendu se potvrdil průtah početných hejn husy polní s příměsí husy běločelé, byla také spatřena berneška bělolící. Rovněž byly pozorovány oba druhy čírek, jednotlivě samci lžičáka, páry ostralky štíhlé i samci hvízdáka. Početnost těchto druhů ovšem byla menší než v jiných letech v minulosti. Bohužel se podařilo zdokumentovat uprostřed rybníka také výskyt prasete divokého na rybnících u Bartošovic, kde tenhle predátor již řadu let negativně ovlivňuje hnízdění vodního ptactva.

 

Karel Pavelka,

vedoucí patronátní skupiny ČSO pro CHKO - PO Poodří

 

 Tři jedinci prasete divokého (Sus scrofa) brodící se vodou Dolního Bartošovického rybníka

 

 Hejno čejky chocholaté (Vanellus vanellus) nad hladinou Malého Bědného rybníka u Studénky.

 Část hejna husy polní/tundrové a h. běločelé nad rybníkem Bezruč u Jistebníku.

 Část hejna husy polní/tundrové a h. běločelé na hladině rybníku Bezruč u Jistebníku.

 Labutě velké (Cygnus olor) a husy velké (Anser anser) na břehu rybníka Bezruč u rybníka Bažantí na vyvezené podestýlce.

 

 Zapadající slunce nad rybníkem Starý u Jistebníku.

 (všechny fotografie Karel Pavelka)

 

 

 

 

 

—————

Zpět